Sammenhæng mellem trang til søde sager og alkoholisme

4. august 2010  (Nyheder)  

Send til en ven     Send til Facebook Send til Facebook

Udskriv Udskriv Del med venner

I følge en ny amerikansk undersøgelse, kan der meget vel være sammenhæng mellem alkoholisme i et barns familie, samt barnets egen opfattelse af depression, og barnets trang til slik og andre søde sager. Det viser netop offentliggjort forskning i tidsskriftet Addiction.

De amerikanske forskere undersøgte sødme-præferencen hos børn med genetisk disposition for alkoholisme, og kom frem til at alkohol og sød smag formår at aktivere mange af de samme “belønningskredsløb” i hjernen. Undersøgelsen omfattede også børn med depressive symptomer, for at se om de fik sat gang i de samme “belønningskredsløb” med søde sager.

I studiet deltog 300 børn mellem 5 og 12 år og deres mødre. Børnene fik lov til at smage på fem koncentrationer af sucrose (sukker) i vand, imens forskerne, ud fra et spørgeskema, bedømte børnenes evt. depressive tilstande. Det blev også noteret hvilken koncentration af sukkervand de enkelte børn syntes bedst om. Mødrenes deltagelse i studierne bestod i at besvare spørgsmål om alkoholisme i familien.

Den mest intense sødme, af de fem forskellige varianter sukkervand, bestod af 24 % sucrose, hvilket svarer til ca. 14 tsk. sukker i en kop vand. Resultatet viste, at ud af de 300 børn der deltog i undersøgelsen, var der 37 børn der syntes bedst om den mest intense sødme. Det viste sig, at disse 37 børn havde både alkoholisme i familien og egne symptomer på depression. Intensiteten på den sødeste blanding var en tredjedel sødere end den, de øvrige børn i undersøgelsen foretrak.

Forskerne uderstreger dog, at en præference for sødt som barn ikke nødvendigvis betyder en øget risiko for alkoholisme senere i livet, skriver Tandlægebladet.

Mennella JA, Pepino MY, Lehmann-Castor SM, Yourshaw LM. Sweet preferences and analgesia during childhood: Effects of family history of alcoholism and depression. Addiction 2010; 105: 666-75.

Vi modtager gerne forslag til Artikler, Nyheder, Pressemeddelelser o.l. Klik på linket ovenfor og indsend via vores formular og en redaktør vil snarest muligt gennemse jeres forslag.

Sig din mening

Diskutér denne artikel med andre brugere.
(Hvis du ønsker at tilknytte et billede til dine indlæg. Så få dig en gravatar!)

Du skal være logget på for at deltage i debatten.